luni, 20 iulie 2009

Prietenul meu elefantul

...

foto


Nichita Stanescu - Autoportret

Întunecând întunericul,
iată
porţile luminii.




Am un prieten elefant. Cu el stau de vorba, in general duminica, asa, dupa cinci...
Ne bem ceaiul pe banca in parc - am eu o banca - si povestim verzi si uscate, dar mai ales verzi... Imi zice ce a mai facut saptamana care tocmai a trecut, in timp ce-si rasuceste din foi de porumb o tigara, pe care, bineinteles, n-o fumeaza... Cine a mai vazut sa mai fumezi in ziua de azi porumb? Da-i place sa rasuceasca la foi... Cu trompa le rasuceste, e teribil de indemanatic... Adica indetrompic...

Cum ziceam, povestesc cu el asa, pana-n noapte, uneori pana dimineata. Vorbim de luna si stele, uneori de ce-au mai facut alde Jupiter si Saturn... Astia, mai mari, se vad mai bine si nu se ascund asa usor sub covor...

Povestim si de oameni, desigur, cu multa decenta si cat de discret putem. Oricum, politistii care patruleaza prin parc ne stiu, le e tres sympa elefantul meu, si mai aduc foi de proumb... De unde le-or scoate?

Ieri am vorbit despre unii care-si scosesera cuibul de barza de pe casa. Cica deranja teveul si aveau purici. Ei, nu berzele... S-au gandit sa masoare libertatea si au ajuns la concluzia ca ala, cuibul de barza, ii deranja. Desigur, au eliberat rapid acoperisul si acum sunt oameni liberi. Au teveu nepuricos 24 din 24... Liiiiberi!

"Evident", am zis, si a ras... Era vorba noastra, din bancul cu tiganul care-si bate nevasta, o stalceste - coaste, picioare, maini paradite bine - dupa care o intreaba:"Te doare, ma, te doare?" Milos, ca barbatul... Ea, din colt, cu ochiul umflat: "Evident!" Cu vorbirea aia a ei. "E-vident!"

Am convenit amandoi ca e evident, ca are dreptate nea Morpheus:

You have to understand that most of these people are not ready to be unplugged and many of them are so injured, so hoplessly dependent on the system that they will fight to protect it.

(Trebuie sa intelegi ca cei mai multi dintre acesti oameni nu sunt gata sa fie deconectati si ca multi dintre ei sunt atat de raniti, atat de fara speranta dependenti de sistem incat vor lupta sa il apere - Matrix)

I-am zis elefantului ca de-aia mi-am luat acum doi ani sabia aia de samurai pe care o tin in sufragerie, intre alb si rosu.
- Sa te dai mare cand vin musafirii, a ras Ely.
- Aiurea...
- Sa te faci chinez... Pardon, japonez...
- Eiii ... ai ma, si tu...
- Pai sa ce? Doar nu-mi vii acum cu teoria aia portocalie cu taiatul prostiilor din cap si trecutul la actiune asa, pe baza unei porniri mesianice...
- A, nu. Nici vorba. Ma gandeam insa sa ma distrez un pic, taind firele de la cablu.
- Cu sabia? Pai e metalica...
- Iau manusile de cauciuc.
- Si te prinde politia.
- Ely, ce le stii mata pe toate... Las' ca fac pe ninjoteiu', si zbor noaptea pe acoperisuri.
- Te-ai sonat.
- Acu' observi? Dupa ce vorbesc de treispe ani duminica noaptea, in parc, cu un elefant?
A ras si a fornait pe trompa de au aprins luminile juma' din blocurile din jur.
- Nu crezi ca e inutil? Tipii o sa-i cheme pe tipii de la cablu. In doua zile cel mult - acum, cu criza, aia de la cablu chiar se misca repede , sa nu-si piarda clientii- cablurile o sa fie la locul lor. Si berzele nu.
- Nu de berze mi-e mie... Ai dreptate, tre' sa gasesc o solutie mai eficienta.
- Hmmm... Ely astat pe ganduri - of, cand sta asa, baga banca de tot in pamant si sapam pana la ziua sa o scoatem - si mi-a scos o frumusete de idee.
- Ce-ar fi sa bruiezi semnalul antenelor de emisie? Sau sa introduci un alt semnal, cu alte mesaje? Pana se prind ei, transmiti. Cat o reclama, macar...
- Haaaaa. Nu ma gandisem. Chiar ca e buna ideea. Elefantul, tot elefant... De aia traieste suta de ani, are putine idei da' perfecte. Si nu e insomniac...

Ma duc sa mesteresc la aparatura. Puteti si chiar va rog sa lasati aparatele deschise. Urmeaza mesaje importante...

.

30 de comentarii:

astharte spunea...

Buna Mikka, imi place ce-ai scris.Si ai dreptate cu ce-ai zis, cam greu pentru unii sa se desprinda de sistem. Pai daca-i totul caldut, nu trebuie sa te agiti, nici macar sa gandesti, ca sa nu lezezi neuronul singuratic, de ce sa te apuci de schimbat lumea? Chiar si de-ar fi in bine, nu? Cum iti sugera si elefantul, poate o metoda subversiva ii va trezi pe unii din amorteala! Iar cei care nu vor, sa le fie de bine. La urma urmei, dragoste cu sila, nu se poate!

mirey spunea...

Cu o sabie de iubire si un scut de umor ,sigur avem o sansa sa invingem parazitii !,
Dar, ce ne facem daca oamenii au devenit tv , daca nu se mai uita la tv ci ei insisi se comporta si transmit tot ce tranmite tv -ul la gramada? crezi ca usor ,usor putem schimba grila programelor sau acel post trebuie sanctionat si eventual inchis -pentru reorganizare ,resetare ,improspatare sau desfiintat definitiv?

mai sant si cazurile fericite cand obligati de imprejurari-pe care bineinteles ca ei nu le considera favorabile, ci dezastruoase- oamenii nu se mai uita la tv sau nu-i mai intereseaza si atunci incep sa se uite in ei insisi si daca au noroc si nu au prea multe programe care bruiaza total postul gasesc si ajutoare care ii sprijina in remedieri si clarificari ,devine ca o operatiune de adunare a electronicelor defecte sau uzate si de care nu mai ai nevoie ,le strangi .le topesti in cuptorul alchimic al eului si deschizi din nou grila dar de data asta curat si nou .
eee... ca te mai murdaresti din cand in cand, asta e,santem oameni si toti mai avem imperfectiuni ,perfectiune creatorului e o presiune mult prea mare pentru ego si imposibila de atins in acest secol al oamenilor tv
pentru ceilalti insa e usor .e ca la tine .lamga tine si in tine .e la un respir

o zi magica luminoasei Mikka.saruttari de lumina pentru incercarea ta viteaza de a introduce mesaje noi in gila.

Mikka spunea...

Aaa, da! Draga Astharte, dragoste cu sila nu se poate. Omul doar sa vrea... Daca nu, poti sa-i spui ce frumoasa e viata fara tv, el da la meci si injura porcaria de viata si-i da-nainte cu ofu'... Doar sa vrea. Uneori il da viata cu capul de perete si cu inima de pamant si atunci incepe saracu' sa-si dea seama ca vrea. Poate...
Om, deh... elefantul e mai intelept...

Facem ce putem cu transmisiile. Oricum, nu schimbam lumea, ci pe noi. Asta, daca ne apucam pe noi insine in palma si incepem sa ne iubim, macar un pic...
Incepem atunci sa simtim bucuria si dam pe dinafara...

Zile de bun si pace iti doresc!

ajnanina spunea...

merge cu toate metodele!
si alea copilaresti, cu taiatul firelor, si alea adolescentine, cu bruiajul...
si cele de maturitate, cu noile semne si semnale introduse la momentul cel mai potrivit, in ritmul cel mai potrivit...

astfel incat oamenii sa-si continue ritmul, fara a-si da seama la inceput ca au intrat in relaitate...

un pupic pe trompa prietenului tau...
vorbeam si eu cu un fratior de-al lui candva... de la el am invatat despre empatie ... :)))

http://metemorfoze.blogspot.com/2009/01/exercitiu-de-empatie.html

Mikka spunea...

Mirey draga, ce frumos ai povestit!
Emitem mesajele si fara tv. Asa cum ne bucuram si ne umplem pana plesnim de bucurie, contaminam. Vin aia si intreaba : "mai, ce posturi prinzi?" sau "prinzi posturi straine"... :)))

Nu i-as spune secolul tv. Nici macar tv nu e mai e. Acuma i se spune criza. Si oare-i rau? Ori nou? Suntem in criza personala de cand ne nastem. Cum zici, presiunea mare. Nu asta-i baiul, ci rezistenta ego-ului. Dar si el are rostul lui, face jocul care ii este dat. Nici el nu e degeaba. A facut Iubirea ceva degeaba?

Putem sa iubim si gata. Asta e de fapt emisia. Asta e "bruiajul". O sa povestesc de LASER, mi-ai adus aminte. LASER - light amplification by stimulated emission of radiation.

O zi de lumina maxima si bucurie la fel, draga mea!

Mikka spunea...

Da, Ajnanina draga, merge cu toate metodele. De fapt, e o placere sa te joci si sa diversifici jocul.

Cel mai bine cu semnalele introduse asa, fara sa-si dea seama... Desi ei simt, stiu, traiesc. Vor sti ca e ceva, si le va placea. Si vorba americanului "Nu au stiut ce i-a lovit". Iubirea, ce sa fie?

Ely e incantat de pupic, face plecaciune cu trompa... Nu-l las sa te pupe, ca te trage ca un aspirator, are niste obiceiuri!

Ma uit si la povestea ta, gracias!

O zi cremoasa si buna, cum o sa gustam noi indata...

mirey spunea...

ti-am trimis un mail acum cu o casuta de vanzare pe dealuri am avut treaba pe acolo si am gasit anuntul si mi-am adus aminte de casuta ta visata pe dealuri .intra si vezi cum ti se pare ,cred ca e corect dupa forum .

Paul spunea...

Elefantul tau s-a urcat in "superbie" astazi... Mi-a placut foarte tare, ce suflet sensibil domnule...

Pune-l sa-ti povesteasca despre noaptea cand luna plina se va vedea de doua ori... E un initiat, trebuie sa stie... Intreaba-l de un 31 decembrie ce va sa vina...

DOAR NOI spunea...

Acelasi elefantel e si prietenul meu. Il am la avatar. :))
Seara de poveste!

Mikka spunea...

Draga Mirey, am primit, am vazut, iti multumesc din toata inima. Abia astept sa se faca maine sa vad ce si cum... Poate o fi asta casuta mea, ca am rugat-o sa strige, s-o aud...
Ar fi minunat, ai fi nasica zana a casei mele!

Pupici magici si mii de multumiri!

Mikka spunea...

Draga Paul, ma bucur ca ti-a placut prietenul meu elefantul. E o bunatate, nu-i asa? O sa se bucure si el, duminica o sa-ti trimita pupici uriasi cu trompa lui, aia de infasoara foile de porumb... :)))

O sa-l intreb de luna... ar trebui sa stie. Daca nu-mi spune - unii intiati fac asta, te lasa sa afli tu singur, dragii de ei - poate te intreb si poate-mi zici...

Daca e vorba de Sarpele cu pene, ori aspectul stiut ca Vulturu-Condor, e poveste veche in care am intrat deja mai multi, in joc. Oameni din Peru, Anglia, Suedia, Germania, si Romania, cei care ne stim, deocamdata. Scoala celor patru vanturi, Alberto Villoldo. De ce vulturi si serpi si focuri credeai ca zapacesc eu, oare? :)))))

Daca e altceva, mai povestim...
Oricum,de 6 august, la luna plina, avem si eclipsa. O sa ne facem de cap, sa-nnebunim (ca) lupii...

Multumesc de vizita si de vorbele bune.
Timp de odihna si liniste, plus aer curat iti doresc!

Mikka spunea...

Doartu, ce bineeee! Avem elefantii nostri! Tre sa le dam adresele de mail, daca au chef sa-si scrie, sau macar sa le oferim spatii comune de plimbare. Uite, o sa fie rost de o cafea, asa simt eu... Al tau bea cafea? Al meu bea de stinge, castroane intregi, ma ia pana si pe mine la baut cafea!

Noapte de vis, draga mea!

Geanina Codita spunea...

Bună dimineaţaaaaaaaa!!!!!!!!!!!

De vorbă cu elefantul.

Doamneeeeeeeee, ce mi-a plăcut!!!!!!!

Draga mea dragă , eu stau de vorbă cu mine însămi, de foarte multe ori, dar am să încep să mă gândesc la o nouă variantă...

O zi superbă să ai şi am adus şi pupicii geaninoşi, nu scapi...

Mikka spunea...

Buna dimineaaaataaaa!
Geanina draga, m-ai topit cu pupicii astia veseli de dimineata!

Ei, vezi, varianta asta e una, dar exista atatea... Care-ti place, cand vrei. Ce bine ca avem!

O zi superba si tie, sper ca sunt toate bune cu taticul tau.

Pupici magici si de la mine, nici tu nu scaaaaapi! :))))

Geanina Codita spunea...

Mikka,
totul e bine,pentru moment.

Astăzi i se fac toate analizele şi aşteptăm verdictul, dacă va fi posibilă sau nu ,operaţia.

Mi-e dor de tine şi până plec la plajă sper să ne mai vedem o dată.

Piscina în care mă voi răsfăţa, nu are forma unui elefant, dar îmi voi imagina că este şi mă voi gândi la tine.

Mi-e dor de un party ...virtual!!!!!!!

Îmbrăţişări peste normă, draga mea!

Mikka spunea...

Oaaa! Piscina??? Pai, chemam un elefant de piscina, de ala care trompiceste cu apa pe toata lumea, sa fie distractia perfecta!

Cand mai vii?

Party virtual? Pai, sa facem! Yo doar seara pot, si am chef de chef in orice seara... noapte, de fapt.

Pupici si imbratisari si tie, o zi maxima!

Orry spunea...

de vorba cu elefantul zici?! ( si ma gandeam ca eu sunt cea "sonata" cand ma prinde miezul noptii la povesti nemuritoare cu motanul)

Sunt intelepti elefantei astia! :))

Mikka, sti ce e important? ... ca nu fumeaza! Eu inca o fac! Dar nu porumb - slava Domnului! Inca n-am ajuns asa departe! Dar, mai sti? Pe criza asta!
hi hi hi

Foarte frumoasa povestirea! Mi-a placut enorm!

Leo spunea...

Elefantelul tau, asa "indetrompic" cum e, mi-e deja si mie "tres sympa" !!!

As fi avut eu un raspuns potrivit la intrebarea "de unde scot politistii foile de porumb ?", dar nu se cadea, nu se potrivea cu dragalasenia blogului.

Bancul a fost delicios. Colegii trebuie sa ma auda razand, n-au incotro !

"ce le stii mata pe toate" - replica asta imi aduce aminte de Mos Gheorghe, al Olgutei...

Atat de inedit stilul tau !

Geanina Codita spunea...

draga mea,
doar ce am sosit.

Facem party când doreşti.

Hai să-ţi povestesc.
Astăzi am avut o aterizare de zile mari.

Eu şi duşurile care nu se mai sfârşesc.
Nu am fost atentă şi am făcut una cotităăăăăăăăăă răuuuuuuuuuu, din baie în dormitor.

Nu mă întreba cum a fost în tranşee fiindcă râd continuuuuuu.
Mă doare dor spatele deocamdată, rămâne de văzut dacă mă mai ridic mâine din pat.

Ce să mai , astăzi am avut una caldă şi una rece, dar ziua nu s-a terminat, cine ştie ce surprize îmi mai oferă...

Le primesc pe toate cu braţele deschise, bune, rele, să vinăăăăăăăăă!!!!!!!!!!

Te îmbrăţişez, atât cât se poate mişca doamna care umblă prin tranşee căutând ziua de mâine...

Pupici geaninoşi.

Mikka spunea...

Orianda draga, ce frumos, tu ai motan! Spuneti povesti nemuritoare! Grozav! Intelepti, si motanul si elefantul!

Fumezi? Ei... poate incerci vreodata porumbul, doar asa, just for fun!

Ma bucur ca ti-a placut povestirea. Poate mai fac o intalnire cu elefantul...

Mikka spunea...

Draga Leo, ce ma bucur ca il gasesti si tu "tres sympa"!

Ba puteai sa spui care e locul de mare descoperire al politistilor, blogul e deschis pentru orice, si chiar merita o "viziune" directa a "problemei"! La ceai si cafea omul sune ce vrea... ca se relaxeaza, nu?

Ma bucr ca ti-a placut "evidentul", nu-i cine stie ce banc, e doar chestie de imaginatie. Dar cine o are, se distreaza bine...

Asta cu Mos Gheorghe mi-a mers la inima! Ai vazut ce slabiciune am eu pentru Olguta si personajele din lumea Medelenilor... Multumesc!

Mikka spunea...

Oaaaa, Geaninaaaaa! O clipa te lasa omul din brate si uite ce se intampla... Pai cum mai chefuim noi?
Las ca stiu eu cum. Am o vorba: Poti sa indoi aratatorul? Oricare, ala sau ala...Daca poti, poti!

Baga tone de BenGay de ala rosu, de sportivi, si pupa-te cat poti, sa-ti treaca! Daca nu vrea, Ketonal la greu, ce sa-i faci, tre sa dansezi, ca asta ti-e soarta, chemare si talnetu...:))))

Provocarile? Vorba ta: să vinăăăăăăăăă!!!!!!!!!!

Ca si pupicii magici, care vin acum peste tine sa-ti faca masaj...

Ai grija te tine si nu bate papucii pentru pozna...

Noapte linistita si somn bun, draga mea!

Leo spunea...

Doamne, Mikka... Ce bine ca am gasit inca un om cu o mare slabiciune pentru Medeleniul lui Teodoreanu... Credeam ca sunt singura si ma simteam ca un extraterestru cand le impartaseam celorlalti obsesia mea. Eu recitesc romanul aproape in fiecare vara, din dorinta de a ma regla energetic. :D Si cu speranta ca Olguta, poate, nu mai...

Mikka spunea...

Si yo la fel, draga Leo, exact, vara fac ce faceam acum treizeci de ani: recitesc Medelenii... Pai, "s-un ceai, s-o cafea", de aici vin, nu?
De la Olguta am invatat ca la intrebarile cu "sau" sa raspund DA.
"- Asta sau aia?" - "DA".

Cat despre happy end, yo-s masteru...
Olguta e pentru mine la fel de vie si de frumoasa si de dulce tot timpul. Si fericita, ca asa vreau eu!

Auzi, da niste gavanoase de-alea cu dulceata mai ai? Eu le-am gatat prin primavara si ma gandeam ca poate mai are cineva... Baba o mai fi facand?

Potemkin si Kami- Mura... :))

Noapte buna sa ai, draga mea! Sau cum ar zice Kami Mura: Konbanwaaaa!

ajnanina spunea...

Mikka, Leo, dragele mele...
Olguta e ok, pur si simplu Ionel Teodoreanu, cu tot talentul sau metaforic nu a fost in stare sa o sustina si a renuntat la ea.
doar ca ea nu renunta asa usor si traieste bine mersi si azi.

...in schimb, cand ati pomenit de gavanoasele de dulceata, peste mine au venit cu adieri blande iubirile marunte si discrete ale Medelenilor: Monica rupand biletelul din buzunarul papusii, biletelul cu ,,Monica il iubeste pe Danut din toata inima", Mircea rupand cu greutate din suflet ,,Eu... eu o iubesc pe Olguta..."...

Anonim spunea...

Elefantul tau e mult prea jucaus, nu are nevoie de dr. Villoldo...

Ai fost pe aproape, ma gandeam la noaptea de 31 dec 2010 cand vom putea vedea de doua ori luna plina...

Un astrolog mai inclinat spre misticism ar putea "palavragi" mai multe pe tema asta...

Mikka spunea...

Paul draga, vezi, trebuia sa astept duminica, sa-l intreb pe Ely.

Cu palavrageala despre subiect... Am trecut de ea, slava Domnului.
Prefer acum chestiile practice: o alergare pe nori, acolo, un foc, o atingere ce rasuceste miezul, taie, scoate, coase la loc si da drumul pe picioruse. Ce sa fac, am fluier si fac focul cu pietre...

2010? Foarte bun! Cine stie in ce emisfera oi fi pe atunci... Da luna tot luna o sa fie.

Multzam de vizita nocturna si de lamurire.
Vise bune, si mai ales implinite!

Leo spunea...

Da, fetelor, Olguta e teafara si nevatamata. Traieste la brat cu Mos Gheorghe in Turbinca lui Ivan a lui Danut - pe care mi-a inprumutat-o si mie si in care am aruncat un ochi, din curiozitate. Nu dau turbinca nici pe trei gavanoase cu dulceata, nici macar pe bunatatile din bucataria Babei, nici pe cele din casuta saracacioasa a Mosului !
http://din2009.blogspot.com/2009/03/turbinca-lui-ivan.html

Noapte buna tuturor ! Tie, Mikka, o imbratisare maaare !

Mikka spunea...

Da, draga Leo, e o minune turbinca asta, si vad ca ne umple de aceeasi bucurie.
Mos Gheorghe mai trage din lulea si Danut mai zice "diii, caluut!" Monicai, lacrimandu-i ochii si inima...
Nici eu nu dau turbinca, dar vad ca incapem foarte bine inauntru, asa ca in ea, stapanindu-ne infinitul de frumusete si povesti, stam si bem impreuna ceai si gustam si cafea, si cantalup...

Am prins imbratisarea si ma rasfat in ea, si ti-o trimit inapoi, cu muuuulta bucurieeee!

Mikka spunea...

Ajnanina, draga mea, pierdusem comment-ul asta al tau...

Da, Olguta e bine, ca ne umple de ceai si cafea si azi. Si scrie de multe ori "Olguţa are dreptate de o sută de ori." :)))

Yo am acum idee de niste biletele. N-am buzunare de papusi... Cine-mi da si mie? Ajutaaati-ma si pe mineeeee!

Si Danut se face chinez si paaarca-parca n-aude, n-a vede... E adancit de tot in turbinca :)))

Pe Mircea il pupam pe inima si-l luam la cafea...

Pana la urma dam biletele castigatoare tuturor, stiu eu...

Vise placute, cu dulceturi si serbet de cel bun, bunutz di taaat!