marți, 22 decembrie 2009

Foc pe zapada

...

foto

Foc pe zapada.
Se intalnesc apa si focul. Iara, intalnire de dragoste, dincolo de minte...

Azi-noapte am facut foc pe zapada. Asa se cade in sarbatoare, sa luminam si locuri, si inimi, si oameni. Lasand soarele sa vada ca aici, pe pamant, chiar daca fata noptii a umbrit intr-o parte Albastra, noi tinem lumina in inima...

Cantand langa foc, trei oameni... un copac, o banca de lemn, un caine.
Noapte cu stea agatata aproape de Luna... Luna-ntr-un colt, agatata si ea, zambet pe-o parte al unei uriase pisici de Cheshire...
Focul se-nalta mai greu, sufla un pic in zapada, aburind locul si suflarile noastre.
Cainele da tarcoale, mirat de-ncercarea asta, noua poate pentru el, pentru micul parc. Pomul priveste si tace. N-are frunze sa mai fosneasca dar ramurelele se misca in vant. Rade poate de noi, poate isi aminteste de alti copii ori de alti copilarosi.
Dintr-un bloc ies colindatori, facandu-si drum prin zapada si continuandu-si cantarea. Suna asa de clar in noapte... Cald, limpede, curat.
Si noi cantam, cu alte cuvinte, dar tot cantare, tot cu drag.
Cantam focului, sa creasca. Soarelui, sa se coboare in inimile si in vietile noastre, luminand mintea si sufletul, dand claritate vederii si pregatindu-ne pasii pentru drum.
Vanturilor, sa deschida potecile si sa ne alature unii altora si nestiutelor calauze.
Pornim altfel de-acum...
Veseli, lasam trecutul trecutului, lasam poverile si ne luam darurile.
In lumea asta, omul e daruitor si primitor, niciodata cersetor. Mainile sunt facute sa primeasca cu drag, sa dea cu drag, sa mangaie, sa imbratiseze. Cele care cer, se cer intoarse, ridicate spre buze si sarutate, spre intelegere si imputernicire. Spre alinare si apoi indreptare spre inima. Acolo se afla pentru fiecare izvor nesecat de Iubire...
In flacari vedem toate astea. Ne bucuram de stralucirea culorilor jucause, apoi ne facem fiecare partea de dans cu focul:
O data, lasand in flacari tot ce ne tine departe de cum vrem sa fim. Tot ce inlantuie, trage, leaga, opreste, apasa, strange, impietreste, seaca, darama... Tot ce nu ne mai trebuie pe cale. Iata-le toate, in foc. Arza-le... Arde-le, focule! Ia-le si fa-le lumina! Asa!
A doua, privim in foc si primim din izvorul din Inima pe cum vrem sa fim. Ne vedem in ca-si-cum, asa cum ne este cel mai potrivit sufletului nostru, cu daruri de oameni, locuri, lucrari... In stralucire. Imi culeg imagini de vis implint si ma incarc cu putere.
Drumul, drumul... Iata-l! Oaaaaaaaa! Ce stralucire! Altadata mi-era prea mult. Ziceam "Nu-i pentru mine. E prea frumos." Acum stiu ca nu-i asa. Nici pe departe nu pot sti prea multul...
Aducem darul nostru si-l asezam in foc. Asa, sa fie imprastiat in lume odata cu fumul, cu lumina...

Focul s-a hranit cu tot, a transformat ce era de transformat, si-a luat tot ce i-a fost de folos... In dansul flacarilor tot mai mici, focul se lasa sa se culce in zapada, adormind in rosii palpairi, tot mai mici, tot mai mici... Ramane linistea, lasata curat si cald peste noi. Ne-am oprit cantecul si am lasat loc stingerii, sa se aseze toate in pace.
Gustam un timp pacea asta, in albastra noapte, in alba zapada. Cenusa ramane in cercul zapezii. Vanturile au pornit in cele patru zari, lasand in liniste locul, cu un pom, o banca de lemn si un caine...

Daca veti gasi loc si timp si dorinta, in pragul trecerii dintre ani, la a doua luna plina din luna decembrie, fix in 31, puteti face trecerea la fel. In foc sa lasati ce va tine din mers, in foc s-asezati visele si din foc sa va luati puterea pentru a le implini.
La luna albastra, cum i se mai zice, se face o trecere intre ani plina de magie.
Si apoi, veti vedea...
.

12 comentarii:

ajnanina spunea...

ciudati oamenii astia... zisei eu, privind prin ochii cainelui :)
dar e bine, e cald, si blana se usuca, si coada se poate ridica mandra, fara turturi :)
or sti ei ceva :)

Cristian Lisandru spunea...

"Focul s-a hranit cu tot, a transformat ce era de transformat, si-a luat tot ce i-a fost de folos... In dansul flacarilor tot mai mici, focul se lasa sa se culce in zapada, adormind in rosii palpairi, tot mai mici, tot mai mici... Ramane linistea, lasata curat si cald peste noi" - un foc pe zăpadă. Cât mai mare dacă se poate! Şi multă veselie în jurul său...

Mikka spunea...

Daaa, draga mea... cainele stieee... ca oamenii or sti ei ceva.
Oamenii or sti???
Privind prin ochii cainelui... focul e mai aproape. Mult mai aproape. Pamantul la fel. Numa' cerul ce-i mai departat. Desi undeva exista Steaua Cainelui. Deh, ca si oamenii, si cainii mai umbla prin stele...

Mikka spunea...

Draga Chris (sau Crislis) asa sa fie! Cu multa veselie, focul pe zapada ori in inima, la noi toti!
Cu vin fiert si cantece!

Cristiana spunea...

Draga Mikka! Scumpa si draga mea Mikka!
Inspiratia mea, ca si a ta, ma unduieste in formele pe care cerurile ni le aduce in raza sufletelor noastre!!
Ne duc cerurile noastre cu ele.. din mister in mister... din cer in cer asa cum ne place noua sa ne spiralam spre infinit!!!
La multi ani, scumpa mea! iti doresc din tot sufletul sa nu ti se opreasca misterele, unduirile, minunatiile pe care le primim in clipa in care ne opresti, cu drag, in viata ta !!
Cu drag, cu infinit drag, Cristiana

Mikka spunea...

Oaaaa! Calatoarea mea din cer in cer!
Multumesc de trecerea asa de stralucitoare si entuziasta, de urari si de zambet!
Draga mea aducatoare din stele, Cristiana, purtatoare de nume de Fiu, sa-ti fie rotirile si zborurile binecuvantate si sa luminezi mai departe pe toti cei pe care ii atingi cu bagheta ta de Mag.
Si tie multi ani, cu bucurie si lumina, sa calatorim impreuna acolo unde ne duc visarea curajoasa si Lupul alb al acestei vieti!

gabi spunea...

Crăciun Fericit, draga Mikka !

Anonim spunea...

Cescutele tale cu cafea au imbiat mereu. La fel si dulceturile pe care le gasesc de fiecare data cand vin aici. Sa ai un an bun Mikka, luminos si frumos, precum cuvintele pe care le faci sa lunece atat de lin. Numai bine, La Multi Ani! O iarna frumoasa iti doresc!

Mikka spunea...

Draga Gabitzule, Raza de soare, multumesc de urare!
Si tie sa-ti fie Craciunul mai luminos decat oricand, cu bine, bunatati, belsug si bucurie! Sa ne citim cu drag si se ne mai si vedem, cu si mai drag!

Mikka spunea...

Draga Paul, multumesc mult de asa urare frumoasa!
Ai presarat cu argintiu de suflet dimineata asta!
Si tie sa-ti fie iarna frumoasa si drumurile deschise, oriunde ai merge!
Un an nou bun si linistit, imbelsugat si plin de neasteptat, dar din ala bun, abia-abia sa poti sa duci bunatatile!
Si cand veti avea drum pe-aici, neparat sa sedem la o cafea...

CELLA spunea...

SĂRBĂTORI LUMINATE, draga mea
îmbrăţişpri, gînd bun
liniţte şi pace, iubire:)

Mikka spunea...

Draga CELLA, multumesc de darul stralucitor si bun!
Si tie calde imbratisari!
Punte de lumina spre ingerii tai!
Bucurie si cantec, pace si iubire!